De meeste mensen sluiten een reisverzekering af als ze op vakantie gaan. Dit is vooral belangrijk met het oog op eventuele medische kosten. Zelfs als je binnen de Europese Unie blijft, doe je er goed aan voor een medische dekking te kiezen. Het is waar dat je binnen de EU tot op zekere hoogte gedekt bent met je basisverzekering. Maar het gaat hierbij over medische bijstand in noodgevallen. Als je eens per jaar een lang weekend weggaat, riskeer je niet direct heel veel. Zorg dan wel dat je altijd je Europese ziekteverzorgingskaart (EZVK of EHIC) bij je hebt; die kan je gratis aanvragen in België. Voor meerdere uitstapjes en vakanties raden we een doorlopende reis en annuleringsverzekering aan.
Goedkoop verzekeren doe je hier!
Maak je een lange of dure reis, dan is een annuleringsverzekering heel belangrijk. De annuleringsverzekering zorgt dat je je gemaakte kosten (geheel of gedeeltelijk) terugontvangt als je plots niet weg kan. Dit kan te maken hebben met een herexamen, overlijden van een naaste, letsel, ziekte, verlies van baan, zware schade aan je woning of bedrijf na bv. een storm en wat al niet meer. Ook het onderbreken van je reis voor dergelijke redenen is gedekt, zelfs met mogelijke vergoedingen voor vakantiedagen die je gemist hebt. Een reisverzekering omvat reisbijstand in de vorm van het opvangen van medische kosten, repatriëring, zoek- en reddingsacties en wettelijke bijstand om er maar een paar te noemen.
Een reisverzekering zou eigenlijk altijd standaard afgesloten moeten worden. Je kan meestal zelf ook andere elementen toevoegen, zoals een annuleringsverzekering. Bescherming van je bagage of dekking voor wintersport of onderwateractiviteiten kan wellicht ook relevant zijn. Je kan het dus op maat maken. Minder relevant is wellicht het onderdeel ‘vervangend vervoer/automobilistenhulp’, omdat dit vaal al door je autoverzekering of het huurbedrijf gedekt is. Ook ‘ongevallendekking’ is ietwat misleidend. Het gaat dan niet over een ongeluk, maar over het feit dat je gehandicapt raakt of overlijdt; er wordt dan eenmalig een bedrag uitgekeerd.
Als je zelf minstens 3 weken per jaar vakantie viert in het buitenland (voor een gezin van 4 personen is dit al bij 2 weken) doe je er goed aan een doorlopende verzekering te overwegen. De polis is meestal goedkoper dan wanneer je 2 keer per jaar je verblijf in het buitenland wil dekken. Ga dus zeker de aanbieders vergelijken en controleer wie wat aanbiedt en tegen welk tarief. Dat kan namelijk nogal verschillen. Let op: met een doorlopende reis en annuleringsverzekering ben je niet gedekt voor zakenreizen; daarvoor moet een aparte verzekering worden afgesloten.
Goedkoop verzekeren doe je hier!
Lang verhaal kort: een doorlopende reis en annuleringsverzekering kan goedkoper zijn dan een losse verzekering (afhankelijk van je gezinssamenstelling en het aantal vakantiedagen in het buitenland). Maar wellicht net zo voordelig is het feit dat je er niet meer naar om moet kijken. Komt je vriendin plots met een weekendje Barcelona aan, dan moet jij enkel je koffer pakken en in het vliegtuig springen. Zonder zorgen zit je dezelfde avond nog op een terrasje achter een plankje tapas en een ijskoude Cerveza.