Voor verre of langere reizen is het slim om reisbijstand te hebben. Amerika en Azië zijn momenteel erg populair, maar wat is de situatie als jou iets overkomt? Je wil er liever niet aan denken, maar ervan uitgaan dat jou niets gaat gebeuren is onverantwoordelijk. In Europa ben je nog wel gedekt met je Belgische zorgverzekering; de EU-landen hebben afgesproken inwoners van de lidstaten te helpen bij noodgevallen. Je kan dus in deze landen vaak gratis of tegen een gereduceerd tarief op hulp rekenen (zorg wel dat je je Europese zorgpas EHIC meeneemt; die kan je gratis bij je zorgverzekeraar aanvragen). Maar hoe zit het nu met werelddelen die geen deel uitmaken van onze Europese familie?
Goedkoop verzekeren doe je hier!
Amerika rekent ongekend hoge medische tarieven aan. Als toerist ben je maar beter goed verzekerd, want het land zal je zelfs behandeling weigeren als er geen garantie is dat de kosten vergoed worden. Het zal niet de eerste keer zijn dat een toerist zonder reisbijstand weggestuurd wordt bij een Amerikaans ziekenhuis, een situatie die levensbedreigend kan zijn. Zelfs je kredietkaart is niet voldoende dekking als je in het ziekenhuis belandt. Met een reisverzekering kan je je tot meer dan een miljoen euro dekken voor ziektekosten; zo moet je je geen zorgen meer maken over incidenten. Ook de repatriëringskosten voor rekening van de verzekeraar. Een geruststellend idee, toch?
In Azië kan je met gelijksoortige problemen te maken krijgen. Toeristen krijgen nogal eens last van een bacterie waar ons Europese lichaam ziek van wordt. Ook op de weg is het gevaarlijker dan in eigen land. Hoewel Thailand een relatief goedkope bestemming is, zal ‘het land van de glimlach’ je bijna altijd doorsturen naar een privékliniek als je een medisch probleem hebt. Als toerist ben je een gemakkelijke prooi voor de medische instituten. Voordat je de kliniek kan verlaten, krijg je de rekening gepresenteerd en moet je betalen. Doe je dit niet, dan kan het zelfs zover gaan dat je het land niet uit mag totdat de factuur betaald is.
De vier landen waar de medische kosten voor toeristen het hoogst zijn, zijn de VS, Turkije, Canada en Thailand. Maar zelfs EU-landen kunnen jou berekenen voor noodbehandelingen; weliswaar tegen een veel lager tarief, maar ‘gratis’ behandelen is geen verplichting. Neem dit soort risico’s niet, vooral niet als je verder weg reist. Al voor een goed tientje per dag kan je jezelf wereldwijd indekken tegen allerlei voorvallen. Je gaat dan ook veel relaxter op vakantie. Wil je een vulkaan beklimmen, dan is daar uiteraard een zeker risico mee gemoeid. Maar er is al risico zodra je s ’morgens de deur uitstapt in eigen land! En het is simpelweg irritant je daar zorgen over te moeten maken op vakantie.
Goedkoop verzekeren doe je hier!
Je kan de goedkoopste reisbijstand vinden door de verzekeraars te vergelijken. Op iedere website kan je wel je premie berekenen. Maar nog belangrijker is heel goed de diverse voorwaarden door te lezen. Met de juiste balans tussen dekking en premie kan jij zorgeloos op het vliegtuig stappen en genieten van je exotische weken.