Als je op reis gaat sluit je best een reis- en annuleringsverzekering af. De meeste mensen weten wel wat een reisverzekering is; daarmee zijn je medische kosten gedekt als je ziek wordt, een ongeval krijgt, repatriëring nodig hebt en andere voorvallen die je zelf kan toevoegen (onderwatersporten, skivakantie, veiligstellen van bagage, gevaarlijke sporten enz.). Een annuleringsverzekering is voor velen minder duidelijk, dus waarom gaat het nu precies? Wij gaan ons best doen jou dit haarfijn uit te leggen.
Goedkoop verzekeren doe je hier!
Een annulatieverzekering is van nut als je door overmacht verplicht bent je geboekte reis te annuleren of de reis te onderbreken. Voorbeelden van voorwaarden van een annuleringsverzekering die gelden voor het afzeggen of onderbreken van een reis zijn ziekte of een ongeval voordat je vertrekt, complicaties bij zwangerschap, (feitelijke) scheiding, ontslag, geen verlof vanwege nieuwe baan, zware schade aan je woning (bv. door brand of overstroming), een verzekerde in de goep wordt slachtoffer van een home of car jacking, herexamens, oproep als getuige in een rechtszaak of assistenjury, oproep voor adoptie van een kind of oproep voor een humanitaire of militaire missie. En dit zijn slechts voorbeelden, want iedere verzekeraar heeft weer andere voorwaarden.
Veel van de bovengenoemde voorwaarden zullen bij verzekeraars overlappen, maar de lijst is zeker niet compleet, of juist te uitgebreid. Zo zijn er verzekeraars die ook het overlijden van een huisdier kort voor vertrek meeverzekeren. Of verzekeraars waar je voor 16 euro alleen je vliegticket kan verzekeren; handig als je een verre bestemming aanvliegt, maar gaat rondtrekken met je rugzak. Omdat steeds meer mensen hun reis online samenstellen, wordt het bij steeds meer verzekeraars mogelijk ook de reis- en annuleringsverzekering zelf samen te stellen. Dit is handig als je bepaalde onderdelen niet nodig hebt, of juist wel.
Je kan een annuleringsverzekering eenmalig afsluiten, maar ook doorlopend over een jaar; wel zo makkelijk als je een paar keer jaar reist, zelfs als je in België blijft (meestal moet je wel een overnachting kunnen aantonen). Alles wat je dan boekt, is meeverzekeren als het niet doorgaat of onderbroken wordt. Maar voor iedere verzekering geldt hetzelfde: lees, lees, en lees nogmaals goed de voorwaarden van je annuleringsverzekering door. En vergelijk het aanbod van verzekeringen onderling.
Door het grote aantal verzekeraars op de markt is er veel keus, maar ook veel verschil tussen de aanbieders. Voor het afsluiten van een annuleringsverzekering wordt een percentage van de waarde van de boekingen aangerekend; onder de diverse verzekeraars kan de premie variëren van 3% tot 7% op het totaalbedrag. Voor een reis die bijvoorbeeld 5.000 euro kost, kijk je dan wel naar een premieverschil van 200 euro, geld wat je liever als extra budget voor je reis gebruikt.
Goedkoop verzekeren doe je hier!
Ook de dekkingsgraad kan verschillen. In de voorwaarden van je annuleringsverzekering staat in hoeverre je het aanbetaalde bedrag terugkrijgt en wat de terugbetaling is voor gemiste vakantiedagen als je je reis moet onderbreken. De ene aanbieder is de andere niet, dus zorg dat je weet waar je staat om onbezorgd op reis te kunnen. Voorkomen is beter dan genezen, toch?